Bir Yatırım Gayrimenkulü Olarak Avm’ler

Ülke nüfusunun son yıllardaki artışı ve beraberinde alınan göç ile insan popülasyonunda ciddi dalgalanmalar meydana gelmiştir. Bu durum konut sıkıntısı gibi pek çok sorun doğurmuş, bunun yanında kişilerin özellikle pandemi sonrası alışkanlıkların da getirisiyle, açık havada sosyalleşmeye ve vakit geçirmeye olan ihtiyacını artmıştır. Artık insanlar bir araya gelirken aynı zamanda ihtiyaçlarını giderebilecekleri ve kalabalıktan da bunalmayacakları mekânları tercih etmektedir.

Günlük hayatın vazgeçilmezlerinden olan alışveriş merkezleri tam da bu noktada insanların sosyalleşme gereksinimini karşılamak üzere devreye giriyor. Ayrıca, giderek artan bir ivme izleyen tüketim eylemleri, kentlerin pek çok noktasında AVM’ye erişebilme gereksinimini de doğuruyor. Değişen hayat şartlarının getirisi olarak tercih edilirliği artan ve bu sebeple de arzları hızla çoğalan açık hava AVM’leri ise şehir yaşamının ayrılmaz bir parçası olarak karşımıza çıkıyor.

AVM’ler Artık Alışverişin Merkezleri Olmaktan Çok Daha Fazlası!

JLL, 2020 verilerine göre Türkiye’de 65 şehirde en az 1 AVM bulunurken ülke çapındaki AVM’lerin yalnızca toplam 6’sı yaşam merkezi olarak inşa edilmiş durumda. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere, yaşam merkezi tarzındaki AVM arzlarının taleplerle örtüşmemesi ve yakın gelecekte oldukça hızlı bir şekilde bu taleplerin karşılanması için faaliyetlerin hızlandırılacağı bilinmekte. Bunun yanı sıra, 2023 sonrasında özellikle açık hava AVM’lerinin güçlü bir gelişim göstererek önceki yıllarda ulaştığı metrekare skor eşiğini aşması öngörülmekte.

Peki, süreçteki bütün oklar bir bir açık hava AVM’lerini, hatta daha kapsayıcı olan tabirimizle yeni nesil yaşam alanlarını işaret ederken bu alanı bir kazanç kapısı hâline getirsek hem ülkemiz hem de ülkemizin tüm fertleri için kârlı bir gelir kaynağı oluşturmuş olmaz mıyız?

Yalnızca perakende alışveriş için kolaylık sağlayan açık hava alanları olarak kalmayan bu AVM’lerin sektörde yaygınlaşarak içerisinde rezidansların, ofislerin ve tabii ki AVM’lerin olduğu karma bir yeni nesil yaşam projesi hâlini alabilmesi hem bu projeyi deneyimleyenlerin hayatlarında ufuk açıcı ve tatmin edici bir deneyim olacak hem de projenin yatırımcılarının düzenli ve kârlı bir gelir elde edebilmelerine olanak sağlayacak. 

İşbu düşünce ile yola çıkarak View Yapı iştiraki olan Metafor Ankara’yı hayata geçirdik ve böylece ülkemize bir değer daha kattık. Niyetimiz ve ilerlediğimiz yol gereğince; ilk adım olarak ülkemizin her büyük şehrinin bir yeni nesil yaşam alanına kavuşabilmesi için çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Ankara’nın Metaforu Yatırımda Demokratikleşmenin En Yeni Yolu!

Gayrimenkul yatırımları çerçevesine yeni bir soluk ve bakış açısı getirme amacıyla sürdürdüğümüz ve içerisinde bulunmaktan keyif aldığımız işlerimizin yol gösterici olması, takipçilerinin ve paydaşlarının çoğalması sektörümüz adına yüzümüzü güldürmektedir.

Beklentimiz odur ki, yeni nesil yaşam projelerimizin sektördeki paydaşlarımıza da örnek teşkil etmeye devam etmesi ve böylece piyasamız içerisinde oluşturacağımız yenilikçi rekabet ortamının ülke insanımızı yatırımda demokratikleşmeye yönlendirmesini el birliği ile sağlayalım.

Kaynak: Ziraat Bankası (2021). Gayrimenkul Piyasası Görüş Raporu. Ziraat GYO, 39, 127. Erişim adresi: https://www.ziraatgyo.com.tr/Documents/Category/ZFG_GYO_ziraat-gayrimenkul-piyasasi-gorus-raporu_final-pdf_520.pdf

metaforankara

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir